Джон Болтън
Джон Болтън / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че срещата му с руския президент Владимир Путин може да се състои вероятно в Хелзинки, след срещата на НАТО в Брюксел на 11-12 юли, предаде Ройтерс. Тръмп заяви пред репортери, че с Путин ще обсъдят войната в Сирия и обстановката в Украйна.

По-рано стана ясно, че Москва и Вашингтон са се споразумели скоро да се състои среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп. Външнополитически съветник в Крамъл оповести, че срещата ще бъде в трета страна и за подготовката й ще са необходими няколко седмици. Съобщението дойде на фона на срещата на руския президент Владимир Путин със съветника на Белия дом за национална сигурност Джон Болтън.

Президентът Доналд Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси" на предстоящата си среща с Владимир Путин, каза в Москва Болтън, предаде Ройтерс. Той заяви на пресконференция в Москва, че няма "нищо необичайно" в среща между Тръмп и Путин и че мнозина европейски лидери са се срещали с руския президент. Според Болтън подготвяната среща ще се състои въпреки критиките на политици в САЩ, като тя не доказва връзка между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Москва и Вашингтон са се споразумели за среща Путин-Тръмп

Прекият контакт между двата държавни глави съвпада с националния интерес на САЩ
, подчерта Болтън, като изтъкна важността от този контакт въпреки разногласията между двамата. Той не изключи Тръмп и Путин да говорят за евентуалното връщане на Русия в Г-8, но отбеляза, че от срещата не е задължително да произтекат конкретни резултати, въпреки че според него двамата президенти се надяват тя да подобри двустранните отношения.
 
Срещата на върха САЩ-Русия ще бъде предшествана от среща на външните министри на двете държави, каза Болтън.

Джон Болтън
БГНЕС

Русия е готова за диалог със САЩ, уверява Владимир Путин

Съветникът на Тръмп изказа предположение, че на подготвяната среща на върха ще бъде обсъждан Договорът за ограничаване на системите за противоракетна отбрана и други споразумения за ограничаване на въоръженията. На пресконференцията Джон Болтън предположи още, че Северна Корея ще предприеме бързи стъпки към ядреното си разоръжаване.

По думите му позицията на САЩ е за запазване на санкциите срещу физически и юридически лица от Русия и е против анексирането на Крим към Русия.

Ройтерс припомни, че през март т.г. Тръмп поздрави по телефона Путин за убедителната му победа на президентските избори и му каза, че двамата ще се срещнат скоро. Оттогава напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва се влошиха още повече заради войната в Сирия и отравянето на бивш руски шпионин в Англия, довело до мащабно изгонване на дипломати от двете страни. САЩ и Русия са в конфликт и заради руската намеса в Украйна и в президентските избори в САЩ през 2016 г., което руската страна отрича.
 
БТА