Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският държавен глава Владимир Путин на среща на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество във Виетнам през ноември 2017 година
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският държавен глава Владимир Путин на среща на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество във Виетнам през ноември 2017 година / БГНЕС, архив
Москва и Вашингтон са се споразумели скоро да се състои среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, съобщи днес външнополитическият съветник в Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от информационните агенции.

Той каза пред репортери, че срещата на върха ще бъде в трета страна и че за подготовката й ще бъдат необходими няколко седмици. По думите му двете страни едновременно ще оповестят датата и мястото на срещата.

Ушаков направи съобщението, след като Путин разговаря в Кремъл със съветника на Белия дом за национална сигурност Джон Болтън.

ДПА и АП припомниха, че преди време Австрия е предлагала Виена да бъде домакин на среща Тръмп-Путин. А някои медии са изказвали предположение, че тя ще се състои в Хелзинки.

Ушаков не каза какви са очакванията на Русия от срещата на двамата президенти. Той обаче изрази надежда, че тя ще даде "силен импулс" за нормализирането на двустранните отношения и ще бъде "най-важното международно събитие през това лято", отбеляза АП.

Русия е готова за диалог със САЩ, уверява Владимир Путин

ТАСС цитира изявлението на Ушаков, според когото срещата на върха ще бъде планирана да продължи няколко часа, като вероятно ще се състои в средата на деня. "Несъмнено ще има разговор на четири очи, предвижда се също някаква протокола проява, най-вероятно работна закуска и съвместна пресконференция".
 

Руският президент Владимир Путин разговаря в Кремъл със съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън.
Руският президент Владимир Путин разговаря в Кремъл със съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън./БГНЕС

Макрон иска да закрепи Русия в Европа и да загърби 25 години на „неразбиране“

Ушаков съобщи още, че в разговора си с Джон Болтън руският президент е обсъдил цял комплекс въпроси, включително важните регионални кризи. По думите му сред темите са били стратегическата стабилност в света, контролът върху ядрените оръжия, разоръжаването, кризите в Сирия и Украйна, както и въпроса с ядрените и ракетни програми на Северна Корея и излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Не са били обсъждани въпросите за санкциите и възобновяването на работата на закритите дипломатически мисии, подчерта външнополитическият съветник на Кремъл. Той добави че за кратко е била засегната темата за евентуалната руска намеса в изборния процес в САЩ, като Путин е отрекъл наличието на такава намеса.
БТА