/ БГНЕС, архив
На срещата си през юли в Хелзинки президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп ще обсъдят голям брой "сложни въпроси" и подробно ще се спрат на кризата в Сирия. Това заяви днес на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
 
По думите му, ако Тръмп постави въпроса за предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ, Путин ще потвърди, че Москва няма нищо общо с това. Песков добави, че президентът на Русия е готов за подобряване на отношенията със САЩ, в случай че американската страна желае същото.
 
Русия е готова за диалог със САЩ, уверява Владимир Путин

Пред журналисти говорителят на Кремъл коментира съобщение на Си Ен Ен, че Тръмп очаква да се договори с Путин за Сирия, така че да стане възможно по-бързото изтеглянето на американските сили от тази страна. "Не разбирам на какво се основава това съобщение", каза той и отбеляза, че руската страна не знае нищо за това, но по думите му "няма никакви съмнения, че предстои доста подробен разговор за Сирия".
 
Дмитрий Песков не даде подробности за графика на Путин за срещата на 16 юли във финландската столица с обяснението, че съгласуването между страните продължава.
 
Предстояща среща между Путин и Тръмп - очаквания и цели

Междувременно от пресслужбата на Белия дом съобщиха, че американският президентът „очаква с нетърпение” срещата с руския лидер Владимир Путин. Според Доналд Тръмп държавите по целия свят „трябва да започнат да се разбират” една с друга. „С нетърпение очакваме това (бел. ред. срещата). Ако успеем да се разберем, ще бъде забележително”, отбеляза президентът при посещението си в щата Уискънсин.
 
Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси" на срещата с Путин

Путин и Тръмп се срещнаха за пръв път на 7 юли 2017 г. на форума на Г-20 в Хамбург. Същата година те разговаря в кулоарите на годишната среща на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам, без този разговор да представлява пълноценна двустранна среща. Двамата президенти проведоха и няколко телефонни разговора, последният от който бе на 20 март т.г.
БТА