Бойко Борисов в Украйна
Бойко Борисов в Украйна / netinfo
С украинския президент, както и с кмета на Одеса е договорено да се предостави сграда за българско училище в Одеса, а България ще предостави от своя страна сграда за украински културен център в София. Сградите трябва да бъдат предоставени в рамките на един месец. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в украинския град Болград по време на честванията на 160 години от основаването на Болградската гимназия "Г. С. Раковски".
 
Бойко Борисов допълни, че от догодина по 30 деца от гимназия "Г. С. Раковски" ще идват на лагер в София. Освен това минимум по 5 учители ще идват на подготовка в България. Премиерът изтъкна, че днес е истински празник и всеки чувства съпричастност към това събитие. Той посочи, че българското правителство е отпуснало 150 000 лв. тази година за материално и техническо оборудване на училището.
 
Борисов допълни, че с президента Порошенко са се договорили за пътя Одеса - Рени. Освен това се работи и по други проекти, за да може Одеса да се свърже с Бургас и Азия. "Тези пътища ще направят тази свързаност, която е необходима и за бизнеса", добави Борисов и посочи, че стокооборотът се увеличава непрекъснато. Според него много е полезна и директната авиолиния Одеса - София, която е факт благодарение и на българския вицепремиер Валери Симеонов.

Бойко Борисов в Украйна
netinfo

Вицепремиерът Валери Симеонов каза, това е голям празник на българската гимназия, на българската общност и на цяла Бесарабия. Той благодари на президента Порошенко за съдействието, толерантността и условията, които създава украинската общност за запазване на българската общност. Симеонов се надява българската общност да стане мост за присъединяването на Украйна към ЕС.
 
Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че е символичен фактът, че днес са честванията на основаването на Болградската гимназия "Г. С. Раковски", защото днес е и международният Ден на учителя. Той посочи, че тази гимназия е една от най-старите и в света много трудно ще се намери подобно училище, събрало в себе си толкова много история и традиции. Порошенко посочи, че гимназията са завършили едни от първите политически, културни и просветни дейци на България - двама български премиери, двама генерали и ректор на СУ "Климент Охридски". Украинският президент изтъкна, че това училище е символ на дружбата между Украйна и България.
 
Порошенко допълни, че училището носи името на Георги Сава Раковски, защото в нея учениците се учат и на патриотизъм. Той изрази своята увереност, че Украйна един ден ще стане член на ЕС и България ще помогне за това.
 
Директорът на гимназията Снежана Скорич изтъкна, че Болградската гимназия има не само славна история, но и велико бъдеще. По думите й подобни училища са бъдещето на европейското образование.
БТА