Премиерът Бойко Борисов в Лондон
Премиерът Бойко Борисов в Лондон / Пресцентър МС
Борисов с нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“
96363
Борисов с нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“
  • Борисов с нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“
Нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“ представи премиерът Борисов на среща на лидерите на страните от Западните Балкани с журналисти в Лондон

Освен изграждането на дигитална инфраструктура, на транспортна инфраструктура на Инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в Лондон беше засегната и темата за енергийната свързаност.

По този повод Борисов засегна евентуално съвместно развитие на ядрената енергетика в региона.

30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани

„Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че от България, през Подгорища да отива в Италия. Аз сега ще говоря с банката, защото в България имаме два платени, докарани ядрени реактора 2+ за 220 мегавата. Платили сме ги 4 млрд. и стоят в кашоните... Дали не биха могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, за един балкански проект и с тази електропреносна система... България има много добре развита електропреносна система и в момента изнасяме и за Сърбия, и за Гърция и за Македония ток... Днеска ми дойде идеята, че това би могло да е за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас, така че можем да си говорим и това“, обясни премиерът Борисов.

Бойко Борисов Лондон
Пресцентър МС

Борисов и председателят на ЕБВР обсъдиха изграждането на коридорите 4, 8 и 10

Новата идея за развитие на АЕЦ „Белене“ ще бъде проговорена и на предстоящата среща в София на Жан-Клод Юнкер с лидерите на страните от Западните Балкани, която ще се състои на 1 март.