/ Gulliver/Getty Images
Британците изразиха благодарността си към работещите в здравеопазването с традиционните аплодисменти
Британският премиер Борис Джонсън и престолонаследникът принц Чарлз отбелязаха с видеообръщения признателността си и заслугите на работещите в Националната здравна служба (НЗС), която днес отбелязва 72 години от своето създаване, предаде Ройтерс.

И Джонсън, и принц Чарлз, които бяха болни от Covid-19, подчертаха колко горди са от начина, по който службата се справя със задачите си по време на пандемията от коронавируса. Британският премиер изтъкна в поздрава си до здравните работници, че те несъмнено са спасили живота му.В 17 ч. местно време всички британци изразиха благодарността си към работещите в здравеопазването с традиционните аплодисменти за лекарите, медицинските сестри, болногледачите и всички, които са първата линия на битката с епидемията.
 

Националната здравна служба е основана на 5 юли 1948 г. от Анайрин Бевън, който тогава е министър на здравеопазването в правителството на лейбъристите. Той заявява, че служба, финансирана с парите на данъкоплатците, трябва да им дава безплатен достъп до лекарска помощ и да осигурява лечение, базирано на клиничните нужди, а не на финансовите възможности.

В обръщението си принц Чарлз подчерта направената от служителите на НЗС саможертва, осигурила лечението в болница на над 100 000 пациенти с Covid-19. Той отбеляза, че е имал късмет да прекара болестта с леки симптоми и без хоспитализация. На всички вас, които дадохте толкова много от себе си по време на тази опасна ситуация, искам да ви кажа, че вие бяхте нашият щит, вашите ръце ни подкрепяха. Това е повод за дълбока благодарност и истинска гордост, заяви британският престолонаследник. 

БТА