/ БТА
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди косовския премиер Албин Курти, че европейският път на Косово може да бъде блокиран, ако страната не постигне всеобхватно правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, предаде Танюг.

ЕП подкрепя европейското бъдеще на Западните Балкани

"Ясно е, че без признат международен статут европейският път на Косово няма бъдеще", каза Борел след среща с Курти в Брюксел. Той подчерта, че "не Косово прави услуга на ЕС" с участието си в диалога с Белград, а ЕС помага на диалога.

Борел изрази готовност да помогне на новоизбрания косовски премиер да се запознае с процеса на диалога, който се води от дълго време. Той подчерта, че преговорите не могат да започнат отначало, нито може да се "изхвърли през прозореца" това, което вече е договорено от предишни правителства.

Първият дипломат на ЕС каза, че подновеният диалог между Косово и Сърбия няма да бъде нито приятен, нито лек, но ще бъде за доброто на двете страни и на Западните Балкани.
Борел каза, че има дълъг списък на нещата, които ЕС вече е направил за Косово и ще бъде добре и самото Косово да съзнава каква подкрепа получава от ЕС.

Парламентът на Косово одобри Албин Курти за премиер

На 28 април Албин Курти заяви, че няма да присъства на среща със сръбския президент Александър Вучич на 11 май в рамките на диалога за нормализиране на отношенията, който се води с посредничеството на ЕС.

Той каза, че по начало не е против диалога между Белград и Прищина, но е против "безпринципния диалог", и обясни отказа си за участие в срещата на 11 май с аргумента, че бъдещите преговори с Белград трябва да се подготвят добре и трябва да се базират на определени принципи.
БТА