Джо Байдън
Джо Байдън / БТА
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Косово е специално място за неговото семейство заради това, че неговият покоен син Бо е бил в тази страна, където е помагал за укрепването на върховенството на закона, предаде Асошиейтед прес.

Думите на Байдън са част от писмо, което той е изпратил на изпълняващия длъжността президент на Косово Вьоса Османи по повод деня на независимост на Косово. Османи разкри съдържанието на писмото днес.

Косово обяви независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г., десет години сред брутална война между сръбските сили и сепаратистките етнически албански бунтовници, посочва Асошиейтед прес. Войната приключи след въздушна операция на НАТО, продължила 78 дни и изгонила сръбските сили, след което в Косово влязоха мироподдържащи сили.

"Косово продължава да е на специално място за семейство Байдън в памет на времето, което покойният ни син Бо прекара там, работейки за осигуряване на мир, правосъдие и върховенство на закона за целия народ на Косово", казва Байдън в писмото.

Оставка на говорител на Байдън, заплашил журналистка

Бо Байдън е работил в Косово с военните сили след войната там, а също и с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Самият Байдън посети Косово през 2016 г. при последното си пътуване в региона като вицепрезидент. Тогава той присъства със семейството си на церемония за кръщаване на името на Бо Байдън на път близо до американска военна база в Косово.

Бо Байдън почина на 46 години от тумор в мозъка.

В писмото до президентката на Косово Байдън освен това призовава за всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, в центъра на което да стои взаимно признаване. Байдън отправи подобен призив и до сръбския президент Александър Вучич по-рано този месец.

Повечето западни страни признават Косово, но Сърбия и нейните съюзници Русия и Китай - не. Напреженията заради Косово остават източник на несигурност на нестабилност на Балканите.
БТА