Антъни Блинкън
Антъни Блинкън / БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и кипърският президент Никос Христодулидис обсъдиха днес кризата в Близкия изток и инициативата на Никозия за създаване на морски коридор за постоянни доставки на хуманитарна помощ от Кипър за цивилните в ивицата Газа, съобщи кипърската новинарска агенция КНА.

Визитата на Блинкън не бе оповестена по-рано. Американският държавен секретар, който е на път за Турция след срещи в Израел, Йордания и Западния бряг, кацна на летището в Ларнака днес следобед.

Правителственият говорител Константинос Летимбиотис съобщи в социалната мрежа „Екс“, че Христодулидис е провел днес среща с държавния секретар на САЩ като част от контактите на Блинкън в региона.

Основната тема на срещата беше „развиващата се криза в нашия регион и инициативата на Република Кипър за създаване на морски хуманитарен коридор за предоставяне на хуманитарна помощ през Кипър с крайна дестинация Газа“, уточнява в публикацията си Летимбиотис.

Блънкън и турският външен министър Хакан Фидан ще се срещнат утре, за да обменят мнения относно двустранните отношения и регионалните въпроси. 

Посещението на държавния секретар на САЩ в Турция идва след втората му обиколка в Близкия изток, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава. След нападението Израел започна интензивна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, в резултат на която са загинали над 9000 души, твърдят здравните власти в управляваната от "Хамас" Газа. Цели райони в анклава са превърнати в руини.

Антъни Блинкън се срещнa с Махмуд Абас в Рамала

В Израел най-малко 1400 души бяха убити при атаката на "Хамас", по данни на израелските власти, отбелязва Франс прес.

Движението "Хамас" установи контрола над ивицата Газа през 2007 г., като отстрани от властта предвожданото от Махмуд Абас движение "Фатах". Понастоящем "Фатах" контролира само палестинските райони на Западния бряг.
София Ангелова/БТА