Антъни Блинкън
Антъни Блинкън / БТА
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна днес с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, предаде Франс прес.

Блинкън се среща с Абас в момент, в който международната общност се опасява, че войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" може да обхване и Западния бряг.  

Това е първото посещение на Блинкън на Западния бряг, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява ивицата Газа.

По-рано днес израелският в. "Таймс ъф Израел" съобщи, че Блинкън ще се срещне с Махмуд Абас, като се позова на неназован представител на палестинските власти. Според израелското издание срещата на Блинкън с Абас е посветена на бъдещето на ивицата Газа след края на войната.
На 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава - атака, която доведе до ответна реакция на Израел, изразяваща се в предприемането на военни действия срещу "Хамас" в ивицата Газа.

"Таймс ъф Израел" припомня, че по-рано тази седмица, на изслушване в американския Конгрес, Блинкън каза, че "на някакъв етап ще е най-разумно една съживена и ефективна палестинска власт да поеме управлението на ивицата Газа, като носи в крайна сметка отговорност за сигурността" в анклава.

Палестинският президент Абас казва, че предложението на Блинкън може да бъде реализирано само с двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт. Повечето членове на сегашното израелско правителство отхвърлят подобен вариант, тъй като виждат в него заплаха за еврейската държава.

Движението "Хамас" установи контрола над ивицата Газа през 2007 г., като отстрани от властта предвожданото от Махмуд Абас движение "Фатах".
Понастоящем "Фатах" контролира само палестинските райони на Западния бряг.
Иво Тасев/БТА