/ БТА
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се срещна с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в йорданската столица Аман, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Държавният секретар потвърди категоричното осъждане от страна на Вашингтон на "отвратителните терористични атаки" на "Хамас" срещу Израел. Той също така изложи подробно усилията на САЩ да координират действията си с партньорите, за да предотвратят разширяването на конфликта.

Блинкен в Израел: Докато съществува САЩ, никога няма да ви се налага да се защитавате сами


Американският първи дипломат изрази съболезнования към семействата на палестинските цивилни жертви и отново подчерта, че "Хамас" не защитава законното право на палестинския народ на достойнство, свобода, справедливост и самоопределение.

Блинкън благодари на Абас и неговия екип за работата им за по-нататъшно успокояване на ситуацията в полза на палестинците, израелците и десетките хиляди американци, които също наричат Западния бряг свой дом.

Той потвърди и ангажимента на Вашингтон за сътрудничество с палестинското ръководство и народ в усилията за обезпечаване на сигурност за всички.

 
Симеон Томов/БТА