Блеър се споразумял с роднини на заразените със СПИН деца от Бенгази
Блеър се споразумял с роднини на заразените със СПИН деца от Бенгази / netinfo

Семействата на заразените със СПИН либийски деца заявиха, че са постигнали споразумение с британския премиер Тони Блеър, което би може да доведе до скорошно решаване на случая с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване на деца с вируса на СПИН, предаде Франс прес.

"Представители на семействата на заразените със СПИН деца и британският премиер постигнаха съгласие за уреждане на въпроса с международната общност, което да удовлетвори всички страни и да сложи край на кризата преди да приключи германското председателство на ЕС, на 21 юни", заяви пред АФП говорителят на семействата Идрис Лага.

Представители на семействата се срещнаха с Блеър при на посещението му в Либия във вторник.

"Казахме на г-н Блеър, че изтичащото време не е в полза на никоя от страните, най-вече на либийските деца, по медицински причини", обясни Лага.

"Постигането на решение ще гарантира живота на българските сестри, но и ние искаме международната общност да гарантира живота на децата ни", подчерта той.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, както и лекарят Ашраф ал Хаджудж, са обвинени в заразяването със СПИН на 438 деца във втория по големина либийски град Бенгази. 56 от децата вече са починали. Шестимата бяха осъдени на смърт през 2004 г., а през 2006 г. присъдата им бе потвърдена.

Осъдените очакват процес в апелативна инстанция, първоначално предвиден за началото на май, но за който не е определена дата. Те са в либийски затвор повече от осем години, напомня агенцията.

Обадете се в офиса на Тони Блеър на "Даунинг стрийт" 10 и питайте тях – така говорителят на външно министерство Димитър Цанчев коментира информацията на агенция Франс прес за скорошно разрешаване на случая с българските медици и палестински лекар в Либия.

Цанчев каза, че не би могъл да тълкува думите на някой, който прави изявление на базата на разговора му с трети човек. Две страни са си говорили и информация трябва да се търси от тях, допълни Цанчев.


Фондация "Кадафи" потвърди, че до краяна юни се очаква решение по случая с осъдените на смърт медици.

Фондация, чийто председател е синът на либийския лидер - Сейф ал Ислам, заяви, че има надежда за скорошно решаване на случая след среща в Брюксел между представители на ЕС и на семействата на заразените деца. "Признаци за скорошно уреждане на кризата се появиха след преговорите в Брюксел на 10 май", се казва в нейно комюнике.

Срещата между семействата и Блеър бе позитивна, каза днес пред АФП директорът на фондацията Салех Абделсалам. Това свидетелства за сериозно желание на семействата и на международната общност за намиране на решение, добави той.