Блеър: Иран греши, като отказва да прекрати обогатяването на уран
Блеър: Иран греши, като отказва да прекрати обогатяването на уран / netinfo

Британският премиер Тони Блеър каза, че Иран греши, като отказва да се подчини на призива на международната общност да спре обогатяването на уран, предадоха световните агенции.

"Изявленията на Иран във връзка с ядрената му програма са много обезпокояващи, защото за пореден път показват, че Техеран иска да предизвика международната общност", каза Блеър на редовната си месечна пресконференция.

По-рано иранският външен министър Манушер Мотаки заяви, че Техеран няма да се откаже от ядрената си програма.

Запитан дали Западът обмисля варианта за намиране на изход от иранската ядрена криза чрез военни действия, Блеър подчерта, че "хората искат дипломатическо и политическо решение на кризата".

Британският премиер допълни, че Западът трябва да бъде единен и да не показва признаци на слабост пред Иран, защото всеки признак на слабост би бил фатален. "Колкото по-твърда е позицията ни към Иран, толкова повече шансове ще имаме да постигнем резултатите, които искаме", каза Блеър.

Вчера петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия започнаха в Лондон разговори по нова резолюция със санкции срещу Иран. Миналата седмица в доклад на Международната агенция за атомна енергия бе констатирано, че Техеран не е спрял ядрените си дейности.

След вчерашната ползотворна първа дискусия за новата резолюция представители на външните министерства на петте постоянни членки на Съвета за сигурност и на Германия решиха да продължат в четвъртък разговорите по телефона.