Бившият лидер на Етиопия и 18 други функционери осъдени на смърт
Бившият лидер на Етиопия и 18 други функционери осъдени на смърт / снимкa: БГНЕС

Бившият лидер на Етиопия Менгисту Хайле Мариал е осъден на смърт по обвинение в геноцид, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.Същата присъда е издадена и на други 18 функционери на бившия режим.

Преди година Менгисту Хайле Мариам беше осъден на доживотен затвор, която беше обжалвана от прокурора на републиката и сега Върховният съд постанови ново решение. То е финалът на процеса, започнал преди 13 години.

Менгисту Хайле Мариам беше признат за виновен в изтезания, издевателства и убийства на политически затворници, геноцид и военни престъпления. Съдебният процес се провеждаше задочно, тъй като след свалянето му от власт през 1991 г. Менгисту Хайле Мариал живее в Зимбабве.

Властите там отказват да го екстрадират.

Менгисту Хайле Мариам управлява Етиопия 17 години, след като дойде на власт с военен преврат. Той беше начело на режима, определял себе си като марксистки. Менгисту Хайле Мариам и неговите съратници – общо 76 души, са признати за виновни за масовите репресии през 70-те и 80-те години. На тяхната съвест лежи свалянето от власт и убийството на императора Хайле Селасие, разправата с патриарха на етиопската Православна църква Теофил, организирането на убийствата на 100 000 души.