Бивш шеф на КГБ стана президент на Южна Осетия
Бивш шеф на КГБ стана президент на Южна Осетия / снимка: Reuters

Избирателната комисия в Южна Осетия обяви Леонид Тибилов за президент на отцепилата се от Грузия република, предаде ИТАР-ТАСС.

По окончателни данни от състоялия се втори тур от президентските избори Тибилов получава 54,12 на сто от гласовете, а конкурентът му Давид Санакоев - 42,65 процента. Против двамата кандидати са се обявили малко под един процент от избирателите, обяви председателката на ЦИК Белла Плиева.

Очаква се встъпването в длъжност на новоизбраният президент на Южна Осетия да се състои на 21 април. Леонид Тибилов е бивш ръководител на южноосетинския клон на КГБ, отбелязва ИТАР-ТАСС.

АП припомня, че планинската провинция Южна Осетия се отцепва от Грузия в началото на 90-те години, което довежда до война, предава БТА. Впоследствие в района са разположени многонационални мироопазващи сили. През август 2008 г. напрежението между Грузия и проруските сепаратисти разпалва кратка война, в която армията на Русия отблъсква грузинските военни части.

Независимостта на Южна Осетия е призната от Русия и само от още четири държави от ООН - Венецуела, Науру, Никарагуа и Тувалу.