/ IStock
На 23 и 24 януари групи от 11 и 15 китайски военни самолета влязоха във въздушното пространство на Тайван, пише германският вестник "Билд", позовавайки се на данни от Министерство на отбраната в Тайпе. Смята се, че тези самолети са симулирали атака срещу американска група кораби, водена от самолетоносача „Теодор Рузвелт“.

Според изданието спецслужбите са получили достъп до радиовръзкте на пилотите на китайските бомбардировачи H-6, по които са чули заповеди за симулиране на ракетни атаки срещу самолетоносача.

В Китай осъдиха на година затвор жена, скрила симптоми на COVID-19

Индо-тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че наблюдава отблизо маневрите на китайската авиация, но не регистрира заплахи за американските кораби. Според "Билд" това, което се е случило, означава, че разногласията между САЩ и Китай за Тайван и Южнокитайско море не намаляват, а напротив, продължават да нарастват.

Изданието припомня, че в края на миналата седмица самолетоносачът на американския флот „Теодор Рузвелт" и неговият ескорт навлязоха в Южнокитайско море като част от маневри, първи по рода си след инаугурацията на новия американски президент Джо Байдън. Говорител на китайското външно министерство нарече ученията „демонстрация на сила, която не е благоприятна за поддържане на мира и стабилността в региона".
Агенция "Фокус"