Би Би Си: Има държавна намеса в убийството на Литвиненко
Би Би Си: Има държавна намеса в убийството на Литвиненко / netinfo

„Има много сериозни индикации, че убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г. е свързано с руската държава”, обяви Би Би Си, цитирайки думите на високопоставен британски служител. Смъртта на Литвиненко на 23 ноември 2006 г. бе причинена от рядкото радиоактивно вещество полоний 210.

"Има силни основания да се мисли, че руската държава е замесена в случая Литвиненко", заяви британският служител, чиято самоличност не се разкрива. Това е първият случай, подчертава Би Би Си, когато високопоставен британски служител публично заявява, че руските власти са замесени в тази афера. Такива инциденти имат сериозен отзвук, посочва той и подчертава, че "те влошават много отношенията между Великобритания и Русия". Той посочва, че явният опит за убийство срещу руския олигарх Борис Березовски, който живее в изгнание във Великобритания, показва "желанието на руските власти да замислят операции срещу лица, живеещи на Запад".

Британските контраразузнавателни служби МИ5 разкриха наскоро, че в Лондон руските агенти са също толкова многобройни, колкото и по времето на Съветския съюз, допълва БГНЕС.