Би Би Си: 1/3 от сезонните работници на Острова идват от страни като Румъния и България
Би Би Си: 1/3 от сезонните работници на Острова идват от страни като Румъния и България / netinfo

Една трета от сезонните работници във Великобритания са студенти от страни като Румъния, България и Украйна, които пристигат с временна виза по специална схема за наемане на сезонни селскостопански работници, посочва уебсайтът на Би Би Си. Двете трети от общия брой на сезонните работници в арграрния сектор на Великобритания идват от страни от ЕС.

В статия за недостига на работна ръка за прибиране на реколтата от плодове във Великобритания, медията отбелязва, че източноевропейците обръщат гръб на селскостопанския труд в полза на по-доходни работни места, поради което британските земеделци губят голяма част от реколтата си.

"Студентите предпочитат да работят в кръчми и ресторанти, така че наемаме по-възрастни хора, които не знаят английски и с които е трудно да се разбереш", казва представител на агенции за набиране на работна ръка.

Според него ситуацията идната година ще се влоши, след като правителството предложи да се въведат ограничения за неквалифицирания имигрантски труд, ограничавайки достъпа по спомената схема за студенти от България и Румъния.