Берлускони защити действията на руската милиция в Санкт Петербург
Берлускони защити действията на руската милиция в Санкт Петербург / netinfo

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони защити бруталните действия на руската милиция срещу демонстрантите в Санкт Петербург и обвини печата, че е "раздул" тези инциденти. Това пишат днес италианските вестници, информира Франс прес.

Атаката на милицията срещу близо 2000 демонстранти, организирани от движението "Другата Русия", и задържането на около 120 протестиращи бяха "прекомерно раздути" от медиите, твърди Берлускони според "Стампа". Бившият премиер на Италия е бил в Петербург по покана на своя "приятел" - руския президент Владимир Путин, посочва изданието.

За сблъсъците са отговорни руските опозиционери, казва Берлускони. "Зная го, тъй като бях с Путин, когато вътрешният министър говори с него - опозицията бе организирала из улиците демонстрации, неразрешени от кметството заради уличното движение", добавя той, цитиран от "Република".

Изявленията на Берлускони бяха критикувани от представители на мнозинството, оглавявано от премиера Романо Проди.

Поканен в Санкт Петербург от президента Путин, Берлускони смята за най-уместно да обвини за репресиите срещу опозицията самите опозиционери, от една страна, а от друга - международния печат, заяви Маурицио Милявака от ръководството на Левите демократи, основна партия от мнозинството, посочва АФП.

Лидерът на коалицията "Дом на свободите" любезничи с комуниста Путин, цитира "Стампа" представител на дясното обединение начело с Берлускони.

По време на гостуването си в Санкт Петербург Берлускони видял как Путин общува с обикновени хора и бил дълбоко поразен от популярността на руския президент, пише вестникът. Шампион по джудо, Путин завел италианския политик на състезание по бойни изкуства в местния Дворец на спорта и двамата били посрещнати с овации - "както се твърди, напълно спонтанни".

После Путин и Берлускони се разходили из града с кола; видели сватбено шествие, слезли и сватбарите също им ръкопляскали, а те се снимали с булката. Ликуването станало за Берлускони доказателство, че Путин съвсем не е тиранин, както го обрисуват медиите, пише "Стампа".

Според вестника гостът се изненадал, че руският опозиционер Гари Каспаров (бившият световен шампион по шах) обещал да изведе на улиците огромна тълпа, а всъщност протестиращите били едва 700 души. "Тогава подарих на Путин DVD със запис на опозиционен митинг на площад "Св. Петър" - 2 милиона души. Казах му: "Ето, Владимире, това е, което би могло да те тревожи" - цитира думи на Берлускони авторът на "Стампа".

Силвио Берлускони често е защитавал президента Путин с риск да хвърли в ужас Европейския съюз, добавя АФП. През ноември 2003 г. като ротационен председател на ЕС той обвини европейския печат, че "продължава да разпространява небивалици" по повод на Чечения, припомня АФП.