Берлин затегна мерките за сигурност заради опасност от терористични атентати
Берлин затегна мерките за сигурност заради опасност от терористични атентати / netinfo

Германското правителство има данни, че в Германия съществува риск от терористични атентати и затова е засилило мерките за сигурност, твърдят няколко германски медии, цитирани от Франс прес.

"Изправени сме пред нов вид опасност. Германия е застрашена от самоубийствени атентати", каза за "Зюддойче цайтунг" заместник-външният министър Аугуст Ханинг. "Ислямистки терористи са ни взели на прицел", допълни той, пише БТА.

Според германската държавна телевизия Цет Де Еф правителството смята, че заплахата никога не е била толкова голяма от 2001 г. насам. Телевизията съобщава, че 10-12 души от германски произход са били обучени през последните няколко месеца в тренировъчни лагери за терористи в Пакистан и Афганистан. Трима от тях са били арестувани през последните дни в Пакистан, докато се опитвали да се завърнат в Германия. От тях двама са били стари познайници на германските служби за борба с тероризма и са смятани за заплаха за сигурността на Германия.

"Въпреки че няма конкретни данни, като например местата или мишените на терористичните атентати в Германия, тези информации засилват опасенията, че може да бъдат извършени атентати и правителството вече е засилило тайно мерките за сигурност", казва за телевизията Елмар Тевесен, експерт по тероризма. Става дума за по-строг контрол по границите, подслушване на телефонни разговори и сътрудничеството с чужди тайни служби, допълва експертът.