Беназир Бхуто замина за родното място на семейството си
Беназир Бхуто замина за родното място на семейството си / netinfo

Бившата пакистанска министър-председателка Беназир Бхуто замина от Карачи на първото си пътуване из страната. Бхуто се завърна неотдавна в Пакистан след осемгодишно доброволно изгнание и само няколко часа, след като кацна в Карачи, срещу нея бе извършен голям атентат. Тя оцеля, но загинаха 143 души.

На път за летището на Карачи конвоят на Бхуто бе ескортиран от половин дузина полицейски коли. Страничните улици, водещи към шосето, по което тя минава, са блокирани. По продължения на магистралата са разположени полицаи и военни.

Бхуто ще се поклони пред гроба на баща си Зулфикар Али Бхуто, погребан в родното си село край град Ларкана. Там тя ще бъде приветствана от свои привърженици. Бащата на Бхуто бе първият пакистански лидер, дошъл на власт чрез общи избори. Преди трийсет години той бе свален с военен преврат и обесен.

За да покаже, че няма да се остави да бъде сплашена от противниците си, Бхуто, която след покушението прекара последните девет дни в строго охранявания си дом в Карачи, заяви, че ще пътува, че иска посети Лахор и Исламабад, както и пакистанската част на Кашмир. "Някои трябва да говори от името на народа на Пакистан, а той ме подкрепя", заяви тя пред журналисти.