Бекет призова за затваряне на Гуантанамо
Бекет призова за затваряне на Гуантанамо / netinfo

Британският министър на външните работи Маргарет Бекет призова да бъде затворен американският лагер Гуантанамо. Според нея задържанията на хора там са "неприемливи и непродуктивни".

"Както каза премиерът Тони Блеър, ние смятаме, че лагерът трябва да се затвори", подчерта Бекет. "Продължаването на задържанията там без честен процес е неприемливо що се отнася до правата на човека, но и неефективно в борбата с тероризма", допълни още тя.

Днес 17 бивши затворници, освободени от американската военна база в Гуантанамо, Куба, пристигнаха в Афганистан, съобщиха официални източници. Един от пристигналите е иранец, а останалите са афганистанци. Някои от тях са прекарали в затвора 4 години.

Според афганистанската Национална комисия за помиряването повечето от освободените затворници са невинни, но навремето са били набедени от свои съседи и предадени на американските войски заради лични вражди. Председателят на комисията Сибхатула Моджадеди уточни, че бившите затворници са от южните и източните райони на Афганистан и са лежали в Гуантанамо между 1 и 4 години. Комисията ще им издаде специални пропуски, за да им бъде гарантирано, че няма да ги арестуват отново афганистанските или американските войски.