Бекет призова Иран да освободи британските моряци
Бекет призова Иран да освободи британските моряци / netinfo
Британският министър на външните работи Маргарет Бекет призова на пресконференция в Анкара Иран да осигури "бързо завръщане" на 15-те британски моряци, задържани от Техеран и да предостави достъп на британски дипломати, за да се уверят в доброто им здравословно състояние.

„На първо време призовавам Иран да осигури не само завръщане в добро здравословно състояние, но и бързо, на нашите войници, и на второ място да предостави консулски достъп на нашите дипломати, за да се знае дали те са в добра форма”, каза Бекет по време на съвместна пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл.

Бекет увери, че нейната страна "ще запази отворена вратата" за дипломатически контакти с Техеран. "Вярвам, че е в интерес на всички този въпрос да се реши бързо", каза още тя.

Лондон настоява за незабавното освобождаване на 15-те британски моряци, задържани в петък, докато са патрулирали на борда на два кораба в иракски води, според Лондон. Техеран обаче твърди, че моряците са "признали", че са навлезли нелегално в ирански териториални води. /БТА/