Бан Ки-мун оттегли поканата към Иран за участие в мирната конференция за Сирия
Бан Ки-мун оттегли поканата към Иран за участие в мирната конференция за Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун оттегли поканата към Иран за участие в мирните преговори за Сирия тази седмица в Швейцария, след като Иран обяви, че не подкрепя постигнатото през 2012 г. споразумение за политически преход в Сирия, което е основа за преговорите, съобщиха Ройтерс и АП.

„При положение че той (Иран) избра да остане извън основната договореност, (Бан) реши, че еднодневната среща в Монтрьо ще се проведе без участието на Иран”, каза говорителят на ООН Мартин Несирки. Несирки заяви, че Бан „продължава да призовава Иран да се присъедини към глобалния консенсус зад комюникето от Женева”.

Веднага след това се появи и информация, че опозиционната Сирийска национална коалиция пък е потвърдила участието си в мирната конференция на 22 януари.

Малко по-рано иранският посланик в ООН Мохамад Хазаи направи най-недвусмисленото изявление от страна на Техеран досега по въпроса за иранското участие в мирната конференция за Сирия тази седмица, като каза, че Иран със сигурност няма да участва, ако трябва да приеме споразумението, постигнато в Женева през 2012 г., съобщава БТА.

„Ако приемането на комюникето „Женева-1” бъде поставено като условие за участието на Иран, Иран няма да участва в конференцията „Женева-2”, заяви Хазаи, след като генералният секретар на ООН Бан Ки-мун намекна, че преразглежда поканата си към Иран за участие в преговорите. Комюникето „Женева-1” призова за политически преход в Сирия, при който да бъде заменено сегашното правителство и да спре гражданската война.