Балотаж на президентските избори в Южна Осетия
Балотаж на президентските избори в Южна Осетия / снимка: Reuters

Министърът на извънредните ситуации на Южна Осетия Анатолий Бибилов и бившият министър на образованието Ала Джиоева се класират за втори тур на президентските избори. Това сочат предварителни данни на ЦИК в републиката, отцепила се от Грузия, след преброяване на 98,84 на сто от гласовете, подадени в неделя, съобщи Би Би Си.

Нито един от 11-те кандидати не е избран за президент. Най-много гласове са събрали Анатолий Бибилов - 25,44 процента, и Ала Джиоева - 25,37 на сто. При положение че никой кандидат не е получил необходимия брой гласове, ЦИК насрочва повторни избори, заяви председателката на ЦИК Белла Плиева. В изборите са участвали 67,5 на сто от гласоподавателите, допълни тя.

По-рано ЦИК съобщи, че не може да оповести резултата от гласуването, което приключи вчера вечерта. Михаил Туаев от комисията обясни, че процесът се е проточил, тъй като представители на някои кандидати взели решение да преброят наново бюлетините, посочва руското електронно издание "Лента".

Руският ще стане втори държавен език на Южна Осетия, сочат данните от проведения успоредно с изборите референдум за статута на руския език в републиката, пише БТА. Жителите й подкрепиха това предложение с 83,99 на сто от гласовете, съобщи Белла Плиева, цитирана от ИТАР-ТАСС. Такъв е резултатът след преброяване на гласовете, подадени в 85 от общо 86 изборни секции, уточни Плиева.

НАТО не признава вчерашните избори в грузинския регион Южна Осетия, се посочва в изявление на генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен. Организирането на подобни избори не допринася за мирното и трайно уреждане на ситуацията в Грузия, добавя Расмусен. НАТО отново изразява пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия, в рамките на международно признатите граници, се допълва в изявлението на ръководителя на организацията.

В светлината на съобщенията за вчерашните избори в откъснатата от Грузия област Южна Осетия, ЕС отново отбелязва, че не признава законовата и конституционната рамка за организирането на подобни избори. Това се посочва в изявление на службата на говорителите на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън. ЕС отново заявява подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Грузия, както са признати от международното право. ЕС отбелязва в този контекст важността на Женевските преговори за осигуряването на сигурност и стабилност в региона, се допълва в изявлението.