Джо Байдън
Джо Байдън / БТА
Стрелецът от Индианаполис е имал психични проблеми и имал проблеми с властите
Президентът Джо Байдън окачестви смъртта на хора в САЩ заради насилие с огнестрелно оръжие като "национален позор" след случая с осемте убити при стрелба в Индианаполис, предаде Ройтерс.

"Това трябва да спре. Това е национален позор", каза Байдън на пресконференция в Белия дом с японския премиер Йошихиде Суга.

Стрелецът от Индианаполис, който уби осемте души в обект на компанията ФедЕкс, е 19-годишен бивш неин служител, който в миналото е имал психически проблеми, заради които е бил задържан от правоохранителните органи, заявиха ФБР и американската полиция.

Стрелба в Индианаполис, 8 души загинаха (ВИДЕО/СНИМКИ)

Мъжът се казва Брандън Хол и е работил в компанията през есента на миналата година.

Сред убитите при откритата в четвъртък безразборна стрелба има четирима представители на сикхската религия - три жени и един мъж, каза местен лидер на сикхската общност, който каза, че е бил уведомен от семействата на жертвите.

Правоохранителните органи засега не са установили дали става дума за престъпление от расова или етническа омраза.

През март 2020 г. заподозреният временно е бил принудително въдворен от полицията в Индианаполис в институция за лечение на лица с психически проблеми, след като майка му се свързала с правоохранителните органи, за да им съобщи, че той може да се опита да извърши "самоубийство чрез ченге" (самоубийство, при което съзнателно да провокира служител на правоохранителните органи да го убие).

Полицията в САЩ застреля мъж, който откри огън пред летището в Сан Антонио

Тогава от дома му е иззета пушка и "въз основа на забелязаните вещи в стаята на заподозрения към онзи момент", през април 2020 г. той е разпитан от ФБР, заяви представител на бюрото.

Тогава не е установена "никаква расово мотивирана насилствена екстремистка идеология", не са констатирани и криминални нарушения, но пушката не е върната на заподозрения, добави представителят на ФБР.
БТА