Азербайджан заплаши със силово разрешаване на спора за Нагорни Карабах
Азербайджан заплаши със силово разрешаване на спора за Нагорни Карабах / снимка: Reuters

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната му може да прибегне до военна сила ако преговорите с Армения за разрешаване на дългогодишния териториален спор помежду им не дадат резултат, предаде Асошиейтед прес. Алиев допълни, че Азербайджан иска мирно уреждане на спора, но няма да чака безкрайно.

Президентът заяви, че преговорите с Армения за Нагорни Карабах ще бъдат "решителни" и предупреди, че ако те се провалят, азербайджански войски ще бъдат в готовност да си върнат бутновническия регион, предаде Ройтерс.

Алиев ще се срещне в Мюнхен с арменския си колега Серж Саркисян за последната за тази година среща от поредицата разговори между тях за населявания от арменци планински регион, който се отдели от Азербайджан в началото на 90-те години, допълва БТА.

Алиев често заплашва да си върне насилствено територията, разположена в сърцето на ключов регион за транзит на газ и петрол към Запада. Анализатори обаче се съмняват в готовността на производителя на петрол Азербайджан да започне война, отбелязва Ройтерс.