Австрия, подобно на други европейски страни, предвижда разхлабване на мерките срещу пандемията. На пресконференция федералният канцлер Карл Нехамер обоснова решението на правителството за отмяна на строгите мерки, съвпадащо с новата вълна, предизвикана от варианта Омикрон с факта, че високият процент на ваксинираните и характеристиките на варианта Омикрон са причина въпреки високия брой новозаразени, положението в здравните заведения да остава стабилно. Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн призова отново всички да се ваксинират, тъй като това е щитът срещу пандемията.

Внимателно и с постоянно наблюдение на променящата се ситуация правителството предвижда следните нови правила:

От 5 февруари заведенията ще бъдат отворени два часа повече - до 24 часа, разрешеният брой на групи хора, които се събират в закрити помещения без определени места, се увеличава от 25 на 50 души.

Австрия отменя локдауна за неваксинираните срещу COVID-19

От 12 февруари отпада ограничението до търговската мрежа да имат достъп единствено лицата, които са със зелен сертификат - ваксинирани или оздравели. Задължението да се носи маска ФФП2 остава.

От 19 февруари в заведенията и туристическите обекти - хотели, съоръжения и културни институции - ще са отворени за ваксинирани, оздравели или тествани лица.

И в образователната система ще бъдат променени правилата, това ще бъде съобщено следващата седмица.

Също идната седмица изтича срокът на ваксинационните сертификати за 323 621 души без трета доза ваксина, тъй като от 1 февруари срокът на валидност на документа след втора доза се съкращава от девет на шест месеца. По този въпрос правителството ще вземе решение, което вероятно ще бъде удължаване валидността на документа или ще бъде въведен преходен период.
БТА