/ iStock/Getty Images
Мигрантите от центровете за бежанци и приемните центрове във вътрешността на Турция са прехвърлени към турското крайбрежие, за да бъдат изпратени към гръцките острови. Не е изключено част от тях да са заразени с COVID-19, пишат гръцките медии, позовавайки се на информация от официалните власти.

Все повече нарушения на ограниченията за движение в Гърция

Както пише „Катимерини”, голяма част от мигрантите в Пазаркуле до Еврос са изпратени умишлено от Турция, която има план за прехвърляне на заразени с коронавирус мигранти в Гърция и Европа по време на пандемията.

Първи заразен мигрант в лагер в Гърция

Придвижването на мигрантите от вътрешността на страната към крайбрежието на Мала Азия се извършва под контрола и координацията на турската полиция. Атина следи внимателно координираните прехвърляния на мигранти от различни центрове от вътрешността на Турция към Мала Азия и срещу гръцките острови.

По информация на военните, тези хора вероятно са заразени с COVID-19. Атина е обезпокоена, че Анкара вероятно ще се опита отново да упражни натиск върху Гърция и Европа, пише „То Вима”

Жертвите на вируса в Гърция са 81, а 1832 са заразените

Неправителствената организация „Josoor International Solidarity“ публикува на страницата си във Фейсбук видео с информация, че полицията е докарала до турския бряг около 250 бежанци от лагер близо до Измир и им е препоръчала да си купят лодки и да преминат по море към Европа.

Според заместник-министъра по въпросите на миграцията Йоргос Кумуцакос, както не успяха опитите на Турция да окаже натиск върху Гърция при Еврос, така няма да успеят и през Егейско море
БГНЕС