Атентати окървавиха Багдад, загинаха 60 души
Атентати окървавиха Багдад, загинаха 60 души / снимки: Reuters

Най-малко 60 души загинаха при координирана вълна от около 20 взрива на коли-бомби, самоубийствени атентати и престрелки в и около иракската столица Багдад във вторник, предаде Би Би Си. Нападенията бяха насочени към населените предимно от шиити райони.

Цели на терористите бяха пазари, кафенета, автобусни спирки и хора, бързащи за работа. Най-кървавият за Ирак ден от шест месеца насам дойде в навечерието на 10-та годишнина от началото на американската инвазия, довела до свалянето на Саддам Хюсеин. Свързани с Ал Кайда войнстващи сунитски групировки се зарекоха да засилят през 2013 г. нападенията си срещу шиитски цели и представители на доминираното от шиити правителство с цел ескалиране на напрежението в страната и обезсилване на властите. Именно поради притеснения за сигурността правителството отложи с шест месеца изборите в провинциите Анбар и Ниневия, които трябваше да се проведат на 20 април.

При вълната от нападения във вторник са били ранени най-малко 170 души, съобщават полицейски източници от Багдад. Всички нападения са били групирани в рамките на около два часа в най-натоварения сутрешен трафик на столицата. Нападението, взело най-много жертви, беше близо до министерството на труда и социалните грижи, при което загинаха 7 и бяха ранени 21 души, уточнява БГНЕС.

Атентати окървавиха Багдад загинаха 60 души
netinfo


Вторникът е най-кървавият ден в Ирак, след като на 9 септември 2012 г. при вълна от нападения бяха избити 76 души.

До момента нито една групировка не е поела отговорност за вчерашните атаки. Но от няколко месеца Ислямска държава Ирак, обединение от групировки, след които и Ал Кайда в Ирак, активизира смъртоносната си дейност.

Координираните терористични актове бяха извършени в момент, в който премиерът Нури ал Малики води сериозни спорове с ред свои политически опоненти, вкл. Кюрдите, както и с фракции в собствената си шиитска общност.

Според базирана във Великобритания организация за 10 години след американската инвазия в Ирак в обхваната от хаос страна са загинали 112 000 цивилни граждани. Вълната от насилие поставя под въпрос способността на иракските сили за сигурност да овладеят положението в страната. АФП пресметна, че само през последната седмица са загинали 116 души.

Атентати окървавиха Багдад загинаха 60 души
netinfo

Междувременно във връзка с годишнината от инвазията президентът на САЩ Барак Обама почете „саможертвата” на американските бойци, но обърна малко внимание на положението на иракския народ днес. Иракските власти не планират за днешния ден никакви церемонии по случай 10-та годишнина от инвазията. Най-вероятно такива ще има на 9 април, датата, на която преди 10 години падна Багдад.

Вашингтон започна на 20 март 2003 г. войната срещу Ирак с аргумента, че режимът на Саддам Хюсеин може да използва арсеналите си от оръжия за масово унищожение - такива не бяха открити. На 1 май 2003 г. тогавашният президент Джордж Буш-младши обяви мисията за приключила. Днес, 10 години по-късно, Ирак продължава да е непредвидим и разкъсван от насилие.

Атентати окървавиха Багдад загинаха 60 души
netinfo