/ БГНЕС
Броят на убитите при атентата с камион-бомба в дипломатическия квартал на Кабул надхвърли 150 души, съобщи президентът на Афганистан Ашраф Гани при откриването на международна мирна конференция в афганистанската столица, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Камикадзета са извършили атентата на гробището в Кабул

"Над 150 невинни синове и дъщери на Афганистан бяха убити, а над 300 ранени са приети в болница с изгаряния и ампутирани крайници", заяви Гани.
Всички убити са афганистанци. Това е най-смъртоносният атентат в Кабул от свалянето на талибаните през 2001 г.

90 убити при атентат в близост до българското посолство в Кабул (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Ние не бяхме единствените мишени, цялата дипломатическа общност бе мишена на това нападение", заяви Гани пред събралите се на конференцията чуждестранни дипломати. Той специално отдаде почит на 13-те полицаи, които спрели камиона при опита му да влезе в силно охраняваната зона и били убити при експлозията му. Никой не е поел отговорност за този атентат.

Мюсюлмани, християни и евреи почетоха заедно паметта на жертвите в Кабул


Афганистанският президент отново покани талибаните на мирни преговори и заяви, че това е последната им възможност да се откажат от продължаващия от 16 години техен бунт и да се присъединят към политическия процес, предаде Асошиейтед прес.

Той заяви това при откриването на Кабулския процес - международна мирна конференция с участието на 23 държави, ЕС, ООН и НАТО, на която ще се обсъдят сигурността и политически проблеми в страната.
БТА