Атентат срещу иранското посолство в Бейрут, Иран обвини Израел
Атентат срещу иранското посолство в Бейрут, Иран обвини Израел / БГНЕС

Най-малко 22 души, между които и иранският съветник по културните въпроси Ебрахим Ансари, бяха убити и близо 150 - ранени при два мощни взрива, проехтели край сградата на иранското посолство в предимно шиитския бейрутски квартал Бир Хасан, бастион на Хизбула".

Нападението беше извършено от двама атентатори самоубийци, съобщи ливанската осведомителна агенция Ен Ен Ей, цитирана от ДПА. Според ливанската агенция сред убитите има двама иранци.

На кадри, излъчени от ливански медии, се виждат убити и ранени, пламъци и издигащ се в небето черен дим. Районът на посолството се смята за бастион на ливанската шиитска партия Хизбула, посочва АФП.

Иран обвини Израел, че е отговорен за кървавия двоен атентат, предаде Франс прес. Този терористичен акт е "нечовешко и омразно престъпление, извършено от ционистите и техните наемници", заяви говорителят на външното министерство Марзие Афхам, цитиран от БТА. Той потвърди, че в атентата е загинал един ирански дипломат.

Сирийското правителство остро осъди двойния атентат срещу иранското посолство в Ливан и заяви, че извършителите му са враждебно настроените страни от Залива, съобщи сирийската държавна телевизия. Сирийският министър на информацията Омран Ахед аз Зуби заяви за телевизия "Ал Манар", че атентатът е "осъществен със саудитски петродолари", предаде ИТАР-ТАСС. "Всичко, което се случва сега в Сирия, Ирак и Ливан, е свързано", каза той и допълни, че в региона съществува съюз от сили, който иска да провали мирната конференция в Женева.

Междувременно ливанската джихадистка групировка Бригадите "Абдула Азам", за която се смята, че е с Ал Кайда, пое отговорността за двойния самоубийствен атентат, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Звеното "Хусеин бин Али" от Бригадите "Абдула Азам" стои зад нападението над иранското посолство в Бейрут. Двама от нашите герои, ливански сунити, умряха като мъченици в тези нападения", писа в Туитър духовният водач на групировката шейх Сираджедин Зурайкат. Групировката заплаши с още нападения в Ливан, докато Иран не изтегли силите си от Сирия, а бойците на групировката не бъдат пуснати от ливанските затвори.