АСЕАН ще се развива по подобие на ЕС
АСЕАН ще се развива по подобие на ЕС / БГНЕС

Десетте страни от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия приеха на днешната среща на върха в Сингапур устав, който цели да даде на АСЕАН при международни преговори и сделки идентичност, подобна на ЕС, предаде Асошиейтед прес.

С новия документ АСЕАН се обявява за зачитане на демокрацията и законността и създаване на орган за защита на човешките права, който обаче няма да разполага с механизъм за принуда. Западът поиска организацията да окаже натиск върху хунтата в Мианма за демократични промени, припомня АП.

Уставът цели превръщане на Югоизточна Азия в зона за свободна търговия и единен пазар. Той потвърждава основния принцип за ненамеса във вътрешните работи на страните-членки и забранява разпространението на ядрени оръжия и оръжия за масово поразяване в региона.

Новият документ запазва вземането на решенията с единодушие, но позволява на държавните глави да избират и друг начин при необходимост. Срещи на върха ще се свикват два пъти годишно. Уставът ще влезе в сила 30 дни след като бъде ратифициран от всички страни-членки по избран от тях начин. Сингапур предупреди, че парламентът може да го ратифицира, ако Мианма не спазва принципите в него.

В АСЕАН членуват Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипините, припомня БТА.