Джулиан Асанж
Джулиан Асанж / БГНЕС
Джулиан Асанж се е опитал да влезе във връзка с Хилари Клинтън и Белия дом, когато е осъзнал, че предстои нередактираните дипломатически каблограми на САЩ, предоставени на "Уикилийкс", да бъдат пуснати в интернет. Това обяви днес неговият адвокат Марк Съмърс по делото в Лондон за екстрадирането на клиента му в САЩ, предаде Ройтерс.

Към Асанж в САЩ има обвинение в 18 точки за хакване на правителствени компютри и нарушение на закона за шпионажа в съучастие с войника Брадли Манинг. В резултат са били откраднати стотици хиляди секретни документи през 2010 г. Асанж се споразумява със световни медии, сред които "Ню Йорк таймс", "Гардиън" и "Шпигел" да започнат да публикуват редактирани фрагменти през ноември същата година.

Асанж моли Франция за политическо убежище

На вчерашното съдебно заседание юридическият представител на американското правителство каза, че Асанж е издирван, защото с действията си е заплашил живота на хора в Ирак, Иран и Афганистан, които са помагали на Запада, но след това някои от тях са изчезнали. Властите в САЩ настояват, че с действията си австралиецът е изложил информатори, дисиденти, журналисти и правозащитници на риска от изтезания, преследвания и смърт.

Започва разглеждането на делото за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ

В началото на пледоарията си адвокатът Съмърс окачестви като "лъжи, лъжи и още лъжи" твърденията, че Асанж е помогнал на Манинг да пробие паролите за правителствените компютри, че го е подтикнал към кражбата на секретни данни и съзнателно е поставил на опасност живота на хора. Пред съда адвокатът подчерта, че с обаждане до Белия дом Асандж е направил опит да предупреди американското правителство, а е опитал и да разговаря с тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън. По думите на адвоката в отговор от Държавния департамент предложили на Асанж да се обади отново "след два часа".

Ако съдът в лондонския район Улич постанови, че Асанж трябва да бъде екстрадиран, решението му трябва да бъде одобрено от британския министър на вътрешните работи (понастоящем Прити Пател). Но австралиецът има право да обжалва във висшия столичен съд и евентуално във Върховния съд на Обединеното кралство.
БТА