Артилерийски обстрел и улични сражения разтърсиха йеменската столица Сана
Артилерийски обстрел и улични сражения разтърсиха йеменската столица Сана / снимки: Reuters

Нови сблъсъци избухнаха в столицата на Йемен Сана между вярната на президента Салех Републиканска гвардия и войниците на генерал дисидент, който се присъедини към антиправителствените демонстранти, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

В 06.00 ч. местно време са чути експлозии и стрелба с огнестрелно оръжие в столичния квартал Хасаба. Редица квартали в града са подложени на минометен обстрел, предаде ИТАР-ТАСС. В уличните боеве на страната на противниците на режима се бият подразделенията на командващия Първа бронетанкова дивизия генерал Али Мохсен ал Ахмар. Засега не са постъпили данни за жертви.

Интензивни сражения избухнаха през нощта в северните квартали на Сана между правителствени войски и въоръжени милиции, предаде Ройтерс.

Артилерийски обстрел и улични сражения разтърсиха йеменската столица Сана
netinfo

Йеменската армия обстрелвала с артилерия предполагаеми позиции на милициите на влиятелния старейшина на племето хашед Садик ал Ахмар, обявил се против президента Али Абдула Салех. Много от жителите на обхванатите от боеве райони били принудени да се евакуират.

Междувременно бойци на Ал Ахмар свалиха самолет на йеменските ВВС, припомня БТА. В Сана избухна силен взрив близо до зданието на централното управление на силите за сигурност, а в Аден бе извършен опит за атентат срещу министъра на отбраната Мохамад Насър Ахмад Али. Министърът оцеля, а седем от придружаващите го военни бяха ранени.

С избухналите през нощта сражения в Сана на практика бе сложен край на продължилото едва три дни примирие между силите на режима и опозицията, посочва Ройтерс. Примирието бе обявено от самия Салех при неочакваното му завръщане от Саудитска Арабия след тримесечно отсъствие. Само за една седмица преди да бъде обявено примирието при сблъсъци между силите на реда и опозицията в Йемен загинаха над сто души, посочва агенцията.

Артилерийски обстрел и улични сражения разтърсиха йеменската столица Сана
netinfo