/ БТА
Израелски войници са заловили около 100 бойци на Хамас по време на нахлуване в болницата Камал Адван в северната част на Ивицата Газа.

Контролираното от Хамас здравно министерство на Газа отрича наличието на бойци в болницата, която израелските сили щурмуваха на 25 октомври, съобщи US News.

„Войниците задържаха около 100 терористи от комплекса, включително такива, които се опитаха да избягат по време на евакуацията на цивилни. Вътре в болницата войниците откриха оръжия, средства за терористични дейности и разузнавателни документи“, заявиха израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ).

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че войниците са задържали десетки мъже от медицинския персонал и са нанесли щети на болницата.

Какво бъдеще очаква ивицата Газа след края на войната?

„Няколко от напълно идентифицираните терористи се маскираха като медицински персонал, така че нямахме друга алтернатива, освен да проверим и медицинския персонал“, заяви служител на ЦАХАЛ.

Медицинският персонал е отказал да се евакуира от болницата или да остави пациентите си без надзор. Стотици разселени палестинци също са били подслонени там.

„Евакуираха всички, които се бяха подслонили тук. Отделиха мъжете от жените и направиха две опашки, беше много унизително за нашите мъже, тъй като ги взеха без дрехи и без нищо, с което да се покрият“, каза Майсун Алиан, медицинска сестра в болницата.

От ЦАХАЛ заявиха, че арестуваните заподозрени мъже от Хамас са били съблечени, за да ги проверят за оръжие.

„След като ги проверихме, ги снабдихме с дрехи“, поясниха израелските военни.

Медиците от Газа съобщиха, че най-малко 2 деца са починали в интензивното отделение, след като на 25 октомври израелски удар порази генераторите и кислородната станция в лечебното заведение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС