Арестуваха организаторите на бягството на наркобарона Ел Чапо
Арестуваха организаторите на бягството на наркобарона Ел Чапо / БГНЕС

Мексиканското правителство съобщи, че са арестувани шестима души, заподозрени в организирането на бягството от затвора през юли на наркобарона Хоакин Гусман, с прозвището Ел Чапо, включително пилота, който го е превозил със самолет, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Главният прокурор Арели Гомес каза, че главният организатор на бягството е член на юридическия екип на Гусман, който е имал достъп до затвора "Алтиплано" в столицата Мексико. Той е информирал главатаря на наркокартела Синалоа за подготовката на бягството му, получавал е инструкции от него и ги е предавал на останалите съучастници и е отговарял за финансирането на операцията.

Арестувани са освен това зетят на Гусман, който е контролирал изграждането на тунела за бягството, дълъг 1,5 км, и е организирал транспорта, и човекът, уредил купуването на терена, където е бил изходът на тунела.

Г-жа Гомес потвърди, че след бягството от затвора Ел Чапо е стигнал по суша до град Керетаро и там се е качил на малък самолет, с който е стигнал до своя бастион в планинския район Синалоа. Тя добави, че от Керетаро са излетели два самолета "Чесна". Неотдавна във връзка със случая е бил арестуван друг пилот. Задържани са и 23-ма служители на затвора, на част от тях са предявени обвинения.

Бягството на Ел Чапо бе сериозен удар за президента Енрике Пеня Нието, който постигна значителни успехи в борбата с наркокартелите в началото на мандата си, отбелязва АФП.

Източник: БТА