Арестуваха и 16-годишен афганистанец за атентата в Мюнхен
Арестуваха и 16-годишен афганистанец за атентата в Мюнхен / Guliver/Getty Images

Полицията в Германия арестува вчера 16-годишен афганистанец, заподозрян във връзка убийството на девет души Мюнхен, извършено в петък от 18-годишен стрелец, предаде Ройтерс.

Убиецът в Мюнхен най-вероятно е примамил жертвите си чрез Fаcebook

Срещу младежа се води разследване по подозрение, че вероятно е знаел за плановете на нападателя, който се застреля след масовото убийство. Афганистанецът е разследван и заради публикация в Facebook, отправяща покана за среща в кино до мюнхенската централна гара. Не е ясно дали на мястото, където била организирана срещата, също е бил готвен атентат.

Арестуваха и 16годишен афганистанец за атентата в Мюнхен
netinfo

"Има подозрения, че 16-годишният е мълчалив съучастник в атаката", съобщи полицията. Той е бил арестуван от отряд полицейски командоси в апартамент в Мюнхен.

Нападателят от Мюнхен се увличал по игри със стрелба, имал проблеми в училище

Извършителят на масовото убийство е 18-годишен германски гражданин от ирански произход на име Давид Али Сонболи. Той е бил психически нестабилен, обсебен от мания за масови убийства, но не и вдъхновен от ислямистката идеология.

Арестуваха и 16годишен афганистанец за атентата в Мюнхен
netinfo

Баварските власти съобщиха вчера, че стрелецът е примамвал хора да посетят ресторанта на "Макдоналдс", където започна стрелбата в петък, използвайки фалшива страница във Facebook, която създал през май.

Разкриха още подробности около убиеца от Мюнхен и как е готвил нападението

По информация на баварските власти Сонболи започнал да подготвя нападението преди година, след като посетил германския град Виненден, където друг тийнейджър уби 15 души през 2009 г.

Източник: БТА