Арести в Москва по време на протестна акция, задържани са и трима опозиционни лидери
Арести в Москва по време на протестна акция, задържани са и трима опозиционни лидери / снимка: Reuters

Полицията в Москва задържа най-малко 200 участници в протестната акция "Марш на милионите" срещу новоизбрания президент Владимир Путин в центъра на Москва, съобщиха световните агенции. Акцията беше организирана в навечерието на церемонията по встъпване в длъжност на президента.

Сред задържаните са лидерът на опозиционния "Ляв фронт" Сергей Удалцов, съпредседателят на партията ПАРНАС Борис Немцов и блогърът Алексей Навални, които устроиха седяща стачка край кинотеатър "Ударник". Според пресслужбата на Главното управление на МВР в Москва тримата са арестувани за организиране на провокации, свързани с призиви за масови нарушения на обществения ред по време на "Марша на милионите"

До сблъсъци между демонстранти и полицията се стигна в края на шествието, в което според властите са участвали 8 000, а според организаторите - 20 000 души. Малка група демонстранти се опита да премина полицейските заграждения и да стигне до Кремъл през мост на река Москва, но беше разгонена от частите за борба с масови безредици /ОМОН/, допълва БТА.

Един човек е пострадал от бутилка със запалителна смес при сблъсъци край кинотеатър "Ударник" близо до Блатния площад, определен за място на антиправителствен митинг. Леко ранени са и няколко полицаи, съобщи ИТАР-ТАСС.

Протестите бяха помрачени от смъртта на мъж, който падна от балкон на жилищен блок при опит да заснеме събитието с любителски фотоапарат, предаде Ройтерс. Личността на загиналия се установява, не е изключено той да е фоторепортер на някое издание, отбелязва ИТАР-ТАСС.