Германският канцлер Ангела Меркел положи днес клетва за четвърти мандат на поста. По-рано днес Бундестагът одобри избирането й след шестмесечна неяснота, предаде Франс прес.

Ангела Меркел
БГНЕС


Бундестагът преизбра канцлера Ангела Меркел

Меркел се закле "с Божията помощ да посвети всичките си сили, за да работи за добруването на германския народ" и "да пази и брани основния закон и законите на федерацията".

Ангела Меркел
БГНЕС

Церемонията се ръководеше от председателя на парламента и бивш финансов министър Волфганг Шойбле, отбелязват ДПА и Асошиейтед прес. Министрите от новото 16-членно правителство ще положат клетва по-късно днес.

Меркел и Шулц си стиснаха ръцете, Германия ще има коалиционно правителство

Очаква се утре Меркел да разговаря в Париж с френския президент Еманюел Макрон, съобщи източник от Елисейския дворец, цитиран от ДПА. Двамата лидери, които имат много добри отношения, ще проведат работна среща.

Ангела Меркел
БГНЕС

Визитата подчертава близките връзки между Франция и Германия, които са и основна движеща сила в Европейския съюз. Макрон посети Меркел в Берлин ден след встъпването си в длъжност през май миналата година. Френският президент се надява новото германско правителство да подкрепя амбициозната му програма за по-тясна интеграция в еврозоната.
 
БТА