/ БГНЕС
Консервативният блок на германския канцлер Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц са постигнали споразумение за съставяне на коалиционно правителство, предадоха световните агенции, като се позоваха на германски медии.

Меркел: Готова съм на болезнени компромиси за постигане на коалиционна сделка

Телевизия А Ер Де, сп. "Шпигел", в. "Билд" съобщават, че има коалиционен договор и че последните разногласия са били преодолени. Те бяха за разпределението на министерските постове, реформата на здравеопазването и въпроса за срочните трудови договори.

Меркел и Шулц
БГНЕС

ДПА съобщи, като се позова на информиран източник, че ГСДП получава министерствата на външните работи и на труда и социалните грижи. Тя имаше тези ведомства и в досегашното правителство. Партията получава и министерството на финансите. Християндемократическият съюз получава министерствата на икономиката и на отбраната, допълва Ройтерс.

Християнсоциалният съюз получава министерството на вътрешните работи. Неговият партиен лидер Хорст Зеехофер заемаше твърда линия по въпроса за имиграцията.

Възможно ли е създаването на "широка коалиция" в Германия?

Очаква се до края на деня коалиционният договор да бъде представен пред обществеността. Това може да стане и утре сутринта, предаде ТАСС. Изборите в Германия се състояха през септември миналата година. Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година.

Коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено на референдум на 463 723-те членове на ГСДП. Очаква се това да стане през първия уикенд на месец март, припомня ДПА.
БТА