/ БГНЕС
Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра днес канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, предадоха световните агенции.

Меркел
БГНЕС

63-годишната Меркел получи 364 гласа "за" при 315 "против" и 9 "въздържал се".

Меркел и Шулц си стиснаха ръцете, Германия ще има коалиционно правителство

"Приемам вота", каза тя след гласуването. Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес.

Ангела Меркел
БГНЕС

Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача. Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 25 септември.

Ще се оттегли ли Ангела Меркел от властта?

Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия.

Меркел
БГНЕС

Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици.
БТА