Амнести Интернешънъл критикува Съвета за сигурност на ООН
Амнести Интернешънъл критикува Съвета за сигурност на ООН / Reuters, архив

Съветът за сигурност на ООН не успя да се покаже на висотата на смелостта на демонстрантите в страни като Сирия и се оказва все по-неспособен да изпълнява функциите си, критикува международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл в годишен доклад за състоянието на човешките права по света, предаде Франс прес.

"Хора се разбунтуваха с риск за своя живот. За жалост правителствата провалиха напълно техните усилия, както на национално, така и на международно равнище", каза при представянето на 50-ия годишен доклад на Амнести Интернешънъл нейният генерален секретар Салил Шети.

Базираната в Лондон правозащитна организация осъжда на първо място неспособността на ООН да сложи край на насилието в Сирия, при което загинаха над 12 хиляди души от началото на протестите срещу режима на президента Башар ал Асад през март миналата година.

"Членовете на Съвета за сигурност продължават да поставят своите политически и търговски интереси над правата на хората", заяви Шети и подчерта, че сирийският народ е бил предаден.

Амнести Интернешънъл назова постоянните членове на Съвета за сигурност Русия и Китай, които блокираха две резолюции, осъждащи репресиите на режима в Сирия. Правозащитната организация разкритикува също "съучастническото мълчание" на Индия, Бразилия и Република Южна Африка.

Тя споменава за измъчване и избиване на затворници и мирни демонстранти в Сирия - действия, които според нея е възможно да бъдат окачествени като престъпления срещу човечеството.

Амнести изразява съжаление, че думите на подкрепа за Арабската пролет, които е изрекла международната общност в началото, не са се превърнали в действия.

Докладът, който обхваща събитията през 2011 г., разглежда положението с човешките права в общо 155 държави и територии. Той отчита ограничения на свободата на словото в 91 страни и случаи на мъчения или други видове малтретиране, често за участие в демонстрации, в 101 държави.

Амнести Интернешънъл осъжда използването от Китай на неговия "арсенал" за сигурност за потушаване на протестите и драматичното положение с човешките права в Северна Корея.

Базираната в Лондон неправителствена организация критикува системния натиск и насилие, на които са подложени според нея опозиционери в Русия. Тя споменава в годишния доклад за редовно нарушаване на свободата на словото, атаки срещу журналисти и правозащитници, възпрепятстване на мирните демонстрации и симулиране на демократични процеси в тази страна, допълва БТА.

В раздела за България "Амнести интернешънъл" посочва, че властите са били критикувани, че не са се справили с антиромските прояви на насилие през септември. Отбелязва се също нападението срещу мюсюлмани пред софийската джамия през май, когато демонстрация на поддръжници на партия "Атака" прерасна в насилие. Правозащитната организация изтъква и данните за рутинно задържане на хора, търсещи убежище, в нарушение на законодателството на България и Европейския съюз.