Американският контингент в Косово може да бъде прехвърлен в Афганистан
Американският контингент в Косово може да бъде прехвърлен в Афганистан / снимка: БГНЕС
Американският контингент в Косово може да бъде прехвърлен в Афганистан, ако съюзниците на САЩ в НАТО продължат и занапред да се бавят с изпълнението на обещанията си да предоставят войници и техника за войната в Афганистан, заяви в Киев говорителят на Пентагона Джеф Морел, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Джеф Морел придружава американския министър на отбраната Робърт Гейтс в европейската му обиколка, съобщава БТА.

Според говорителя на Пентагона Робърт Гейтс е възнамерявал да отправи подобно предупреждение на предстоящата в сряда и четвъртък в Нордвик (Холандия) среща на военните министри на страните от НАТО, но по съвет на своите сътрудници е взел решение да изчака до лятото на 2008 г. Ако дотогава положението с изпращането от европейците на допълнителни подразделения в Афганистан не се подобри, то тогава ще се предприемат стъпки по прехвърляне на 1600 американски войници от Косово в Афганистан.

Гейтс е разтревожен от това, че в Афганистан не достигат около 3000 инструктори, необходими за подготовката на новата армия. Командването на действащите под егидата на НАТО международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан ИСАФ също искат да бъдат изпратени още подразделения, хеликоптери и друга техника.

Според високопоставени представители на Пентагона, с обвързването на задължението на Вашингтон за присъствие на американски войници в Косово със задължението на европейците по отношение на Афганистан, Гейтс иска ясно да даде на Европа да разбере, че на нея ще й се наложи сама да се справя с неясната още ситуация в Косово, ако не помогне на САЩ в Афганистан.

Миналата година НАТО пое отговорността за операцията в Афганистан против талибаните и Ал Кайда. Сега в Афганистан се намират около 25 000 американски военнослужещи, от които около 15 000 са включени в състава на ИСАФ. Общата численост на тези сили, в които влизат войници от 26 страни членки на НАТО и от 11 други страни, възлиза на около 40 000 човека.