/ БТА
На този етап не е установена причинно-следствена връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с ваксината на Johnson & Johnson срещу КОВИД-19, заяви американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), цитирана от Франс прес.

"Агенцията е в течение на съобщения в САЩ за тежки случаи на тромбоемболия, свързвани понякога с тромбоцитопения (понижено количество на тромбоцитите в кръвта), при няколко души, след като са били ваксинирани срещу КОВИД-19 в продукта на Janssen (европейското подразделение на компания Johnson & Johnson, посочва в комюнике регулаторът.

"За момента не сме открили причинно-следствена връзка с ваксинирането и продължаваме да проучваме и да извършваме оценка на тези случаи", допълва агенцията.

Ще информираме обществеността, веднага щом научим повече, уверява службата.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи вчера, че проучва евентуална връзка между ваксината на Johnson & Johnson и случаи на кръвни съсиреци.

"Един случай е регистриран при клинично изпитване, а три - при ваксинация в САЩ. Един от тези хора е починал", допълва европейският регулатор.

Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson беше разрешена за спешно използване в САЩ в края на февруари - след ваксините в две дози на Pfizer/BioNTech и Moderna.

ЕАЛ също одобри ваксината на Johnson & Johnson и се очаква тя да започне да се прилага в Европейския съюз от този месец.
БТА