/ БТА
Ваксинационни центрове в американския щат Северна Каролина заявиха, че са преустановили използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията Johnson & Johnson, след като при най-малко 26 души са се проявили странични реакции, сред които припадане, предаде Асошиейтед прес.

Четирима ваксинирани са били откарани в болница за допълнителни изследвания. Щатските и федералните здравни власти разследват случая.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че реакции като припадане не са рядкост след ваксинация, но въпреки това се запознават с докладите за странични реакции в Северна Каролина и още три щата.

Очаква се всички откарани в болница в щата да се възстановят, казаха представители на местните здравни власти.

Говорителката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Кристен Нордлунд заяви, че федералната агенция е информирана за страничните ефекти, които са се проявили при някои хора, на които е била поставена ваксината на Johnson & Johnson, в щатите Айова, Джорджия, Колорадо и Северна Каролина. Страничните реакции включват замаяност и учестено дишане. Нордлунд изтъкна, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията работят заедно с представители на щатските и местните власти, за да преценят ситуацията. След направени тестове на ваксини федералната здравна агенция е стигнала до заключението, че няма причина за безпокойство.

"Ваксините срещу COVID-19 са сигурни и ефективни. При много хора не се проявяват странични ефекти след ваксиниране срещу COVID-19, но при някои хора се наблюдават болка, подуване на мястото на поставяне на ваксината, треска или главоболие. Обикновено, тези реакции не траят дълго и означават, че тялото изгражда защита", изтъкна Нордлунд.
БТА