/ БТА
Здравното министерство публикува листовката и кратката характеристика на ваксината на Janssen срещу COVID-19.

Ваксината на Janssen е показана за активна имунизация за превенция на COVID-19 при лица над 18-годишна възраст, се посочва в документа. Тя е многовалентна, съставена от вектор, който е рекомбинантен, нерепликиращ се човешки аденовирус тип 26.

ЕК одобри ваксината на Janssen срещу COVID-19

Ваксината се прилага само в една доза чрез интрамускулна инжекция.

Защитата започва около 14 дни след ваксинирането. Както при всички ваксини, ваксинирането с тази ваксина може да не осигури защита на всички реципиенти, се уточнява в кратката характеристика.

От кратката характеристика на ваксината става ясно, че безопасността ѝ е оценена в едно текущо проучване фаза 3 (COV3001). Общо 21 895 възрастни на възраст 18 и повече години са получили препарата. 

Най-често съобщаваната локална нежелана реакция е болка на мястото на инжектиране (48,6%). Най-честите системни нежелани реакции са главоболие (38,9%), умора (38,2%), миалгия (33,2%) и гадене (14,2%). При 9% от участниците се наблюдава телесна температура ≥ 38,0°C.

Какво трябва да знаем за ваксината на Janssen


Повечето нежелани реакции възникват в рамките на 1-2 дни след ваксинирането и са леки до умерени по тежест и с кратка продължителност от 1-2 дни.

Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи в момента от остра инфекция, но не и при наличие на лека инфекция и лека температура, пише още в документа.

Продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя е в процес на установяване във все още продължаващи клинични изпитвания.