Европейската агенция по лекарствата прави преглед на ваксината на Johnson & Johnson заради случаи на тромбоза. Това обяви лекарственият регулатор на Европейския съюз. Причината са редки случаи на кръвни съсиреци при четирима души, получили ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19. Агенцията разширява и проверката на ваксината на AstraZeneca, включвайки съобщавани случаи на кръвоизливи, предаде Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) заяви, че три от четирите случая на тромбоза и ниско ниво на тромбоцити са били регистрирани в САЩ при имунизация с ваксината на компанията Johnson & Johnson от нейното подразделение Janssen. Един човек е починал, а един от случаите е бил съобщен при клинични изпитания.

Агенцията за първи път съобщава, че прави проверка на ваксината на Johnson & Johnson. За препарата на компанията AstraZeneca от седмици се говори, че може да е свързан с образуването на кръвни съсиреци в мозъка и корема, което беше потвърдено от европейският лекарствен регулатор.

ЕАЛ също така заяви, че са съобщени пет случая на синдром на нарушена капилярна пропускливост, свързани с ваксината на AstraZeneca. Това състояние, при което има изтичане на кръв от най-малките кръвоносни съдове в мускулите и телесните кухини, се характеризира с отоци и понижено кръвно налягане.

Базираната в САЩ компания Johnson & Johnson каза, че е запозната със съобщенията за случаи на тромбоза, които може да са свързани с нейната ваксина срещу COVID-19, и работи с регулаторните власти за оценяване на данните и предоставяне на подходяща информация.

"За момента не е установена ясна причинно-следствена връзка между тези редки събития и ваксината на "Janssen" срещу COVID-19", заяви Johnson & Johnson.

ЕАЛ също така каза, че още не е ясно дали има връзка между двете ваксини и съобщаваните състояния и че комитетът ѝ по безопасност ще реши дали са необходими регулаторни действия.

Ваксината на Johnson & Johnson е одобрена за използване в ЕС, но употребата й още не е започнала. Засега тя се прилага главно в САЩ.

ЕС започва проверка на ваксината на Johnson & Johnson

По-рано през деня стана ясно, че в щата Северна Каролина временно спират имунизацията с препарата на Johnson & Johnson.