/ iStock/Getty Images
Американски пилот, който наруши карантината си, за да си купи медицински принадлежности, стана първият чужденец в Сингапур, който влиза в затвора за неспазване на ограниченията, въведени за овладяване на епидемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Петте държави с най-много жертви на коронавируса

Пилотът на куриерската фирма ФедЕкс, 44-годишният Брайън Дуган Иърган е бил осъден на четири седмици затвор в сряда, след като се призна за виновен, че е напуснал хотелската си стая в продължение на три часа, за да си купи предпазни маски и термометър.

Иърган се оправда, че е излязъл да купи няколко кутии предпазни маски, защото в САЩ има недостиг от тях, а жена му изпитва дихателни затруднения, но е дала отрицателна проба за коронавирус през март. Съдът прецени, че Иърган е трябвало да поиска от някой друг да купи медицинските принадлежности за него.

Преболедувалите може да носят коронавируса още известно време без симптоми

Сингапур е една от най-засегнатите от новия коронавирус страни в Азия с 26 000 заразени, над 90 процента от които са чуждестранни работници в пренаселени спални помещения. Правителството неотдавна започна да облекчава ограниченията за местните жители.

Сингапур налага тежки наказания за нарушения на карантинни мерки, неносене на маска на обществени места или неспазване на мерките за физическо дистанциране. За нарушение на карантина санкцията е затвор до шест месеца, глоба до 10 000 сингапурски долара (7000 щатски долара) или и двете
БТА