/ Gulliver/Getty Images
Американската армия подготвя най-голямото си учение в Европа от 25 години насам, предаде АФП.

Във връзка с учението се планира в Европа да бъдат изпратени допълнителни 20 000 войници, заяви американският генерал Кристофър Каволи, командир на американските сухопътни сили в Европа, пред журналисти в Пентагона.

Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат съвместна подготовка

Близо деветте хиляди американски войници, разположени в Европа, също ще участват в учението "Дифендър-Юръп 20". В него ще вземат участие общо 37 000 войници. То ще се проведе през май и юни в десет европейски държави, каза генерал Каволи.

Изпращането на войници и оръжия в Европа ще започне през февруари. Приемането им на своя територия може да се окаже логистично предизвикателство за страните от бившия съветски лагер, в които железопътните линии са с различна широчина от тези в Западна Европа и в които мостовете не са проектирани да издържат 70-тонните американски танкове "Ейбрамс".

Започва учение на Специалните сили на САЩ и Европа у нас

След годините на намаляване на американското военно присъствие след края на Студената война предстоящото учение отразява стратегическите изменения, настъпили след анексията на Крим от Русия през 2014 г., която, по думите на американския генерал, "промени всичко".

Целта на учението ще е "да се демонстрира способността на американската армия бързо да разположи значителни сили в подкрепа на (съюзниците от) НАТО и да реагира на каквато и да било криза", казва в изявление американската армия.
 
БТА